Kőszeg Ferenc

"mikor Bem észrevette az oroszokat a nagyító üvegen át..."

pandémia

Csak az uniós oltásból többet be lehetett volna adni, mint amennyit eddig összesen sikerült

1941. július 10-én, a Pravdában megjelent cikkében Rákosi ezt írta: „A magyar nép a lelke mélyén teljesen a szabadságáért küzdő Szovjetunió oldalán áll”.

Révai nem távolodott el ennyire a valóságtól, ügyelt rá, hogy kijelentései ne legyenek a röhögségig hamisak. Híres mondata, „élni tudtunk a szabadsággal”, azt fejezi ki, na, jó, a szabadságunkat persze a szovjet hadseregnek köszönhetjük, de történelmi érdemünk, hogy jól használtuk a szabadság adományát: 1945-ben,  a Kisgazda párt 57 százalékos választási győzelme ellenére négypárti koalíciós kormány alakult, 1947-ben szervezett választási csalással  a kommunista párt 22 százalékos eredményt ért el. Éltünk a szabadsággal, és az oroszok dominálta Szövetséges Ellenőrző Bizottság jótékony segítségével.

Vajon Orbán a színtiszta hazudozás vagy a sumák csúsztatás módszerét használja-e?

Melldöngető

2020. február 28-án Orbán Viktor ezt mondta a rádióban: Most ugyan a koronavírus minden figyelmet magához von, de azért a történelmi kihívás, amivel együtt élünk, továbbra is a migráció. Pedig addig a napig szerte a világon 120 millió embert betegített meg a koronavírus. Március 10-én miniszterelnökünk ráerősített. Kapcsolat van a migráció és a koronavírus járvány között, mondta. Számos bevándorló Iránból vagy Iránon keresztül érkezik.

Március 16-án azt ígérte, élénkíteni fogunk, munkában tartjuk az embereket. Ez történetesen igaz volt, az ablakommal szemben az ukrán vendégmunkások, maszk nélkül, távolságtartás nélkül, szorgosan dolgoztak a déli Klotild palota tatarozásán, amely már egy török milliárdos tulajdona volt. Történetesen Szulejmánnak hívják, akár a szultánt, aki 1541-ben csellel, harc nélkül elfoglalta Budát.

Április 3-án Orbán kijelentette, az EU bürokráciára várni, rájuk számítani – ideológiai vakság. Mi, magyarok ellenben ingyenessé tettük a parkolást, ami a járványt nem állította meg, de nyomasztó közlekedési káoszt idézett elő. Május 16-án elérkezettnek látta az időt győzelmi jelentés kiadására: a járvány megfékezéséért vívott első csatát fényesen megnyertük. Azért május 28-án Gulyás Gergely hozzátette: a készültség fenntartására szükség van.

Július 10-én Orbán ismét próbálkozott: Magyarország rendben van, a behurcolás a probléma. Aztán mégis be kellett ismernie, hogy a fényes győzelmet nem követte boldog béke. Szeptember 4-én hadvezéri biztonsággal jelentette ki: állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát. Tízezer kórházi ágyunk van, hallottuk szeptember 16-án, ahol el tudunk látni koronavírusos betegeket.

Valamivel korábban, 2020 áprilisában Kásler Miklós emberminiszter utasítására folyamatos ápolásra szoruló betegeket tettek ki a kórházakból, hogy helyet csináljanak a koronavírusos betegeknek. De sem akkor, sem most nem jutott eszébe egyetlen kormányzati hatalommal rendelkező tisztségviselőnek sem, hogy az amúgy is üresen álló szállodákban rendezzenek be szükségkórházakat.

Hazánk, mondta Orbán Viktor október 21-én, a védekezés sikerességét emberéletekben méri. Akkor az elhunytak száma 1142 volt. Vajon megismételné ezt a kijelentését Orbán Viktor 2021. március 10-én, amikor az elhunytak száma 16325-re emelkedett?

Október végén Orbán még úgy vélte, hogy a védekezés kulcsa a maszkviselés. November 7-én kijelentette, a megoldás az oltás. Minthogy azonban egy héttel korábban, október 31-én azt állította, hogy Brüsszel a járvány közepette is csak a piacot védi, rögtön hozzátette, hogy Magyarország európai, orosz és kínai vakcinát is beszerez. Erre az Európai Unió országainak is joguk van, de az európai bizottság szakértője elmondta, az olyan oltóanyag, amely nem ment át az unióban előírt ellenőrzési folyamaton, növelheti a bizalmatlanságot az oltóanyagokkal szemben. December második felében megérkezett az első adag oltóanyag a Pfizer cégtől, és a karácsony utáni első munkanapon, azaz december 27-én megkezdődött az oltás.

Tíz nappal korábban, december 18-án Orbán még fogadkozott, ha lenne elég oltóanyag, egyetlen hétvégén az egész országot be lehetne oltani. Ez olyan szintű blöff volt, mint Rákosinak az a kijelentése a második világháború kezdetén, hogy a magyar nép a lelke mélyén a Szovjetunió mellett áll. Az első szállítmány oltóanyag megérkezése előtt a magyar nép a lelke mélyén már be volt oltva. Amikor megérkezett az oltóanyag, akkor az ütem Orbán fantáziájában is lassult.

Január 15-én az operatív törzs úgy látta, egy hétvégén másfél millió embert lehetne beoltani. A valóságban december 27 és január 15 között, vagyis három hét alatt 105 ezer embert oltottak be.

Zavaros a kormánykommunikáció: valami nincsen rendben a Pfizer-BioNTech-vakcinák számával

Február 9-én, kedden osztották meg a kormány járványügyi portálján a hírt, miszerint a nyolcadik szállítmánnyal érkezett több mint 85 ezer adag vakcinával 500 ezer fölé nőtt a gyártótól érkezett dózisok száma. Ha az előző hét bejelentett szállítmányhoz (ami összesen 396 430 adagot tartalmazott) hozzáadjuk az újat, 18 ezerrel maradunk a félmillió alatt.

A melldöngetésével Orbán Viktor nem is Rákosira vagy Révaira emlékeztet, hanem János vitézre. János vitéz, miután megmentette a francia király lányát és kettőbe vágta a török basát, eljutott az óriások királyának a várába. Az óriáskirály éppen kősziklát ebédelt, egy ötfontos sziklával a vendéget is megkínálta: „Nesze, galuskának elég lesz e darab, / Aztán gombócot kapsz, hanem összeharapd.” Jánosunk azonban nem kísérletezett a kőszikla elfogyasztásával, hanem a sziklát hozzávágta a királyhoz: „ A kő ugy a király homlokához koppant,/ Hogy az agyveleje azonnal kiloccsant.”

Orbánnak az effajta kijelentései, hogy az első csatát fényesen megnyertük, meg hogy egy hét végén be lehetne oltani az egész országot, a galuska-hajigáló János vitéz gesztusaira emlékeztetnek. Az ilyesmikből mintha már a híveinek is elege lenne. Jobb lenne, ha a kórházak fő-fő igazgatója orvos lenne, nem rendőr, mondta Győr nemrégiben megválasztott fideszes orvos-polgármestere. A dolgok nem úgy történnek, ahogy Orbán vezényel. Orvos-csoport járja a hajléktalan-szállókat, hogy beoltsa a kormány által bűnözőknek tekintett, mellőzött hajléktalanokat.

A hétvégi tömeges oltást le kell mondani, mert kiderül, a kormányzati nyilvántartások használhatatlanok, Pokorni Zoltán egyedüli polgármesterként soron kívül beoltatja a XII. kerületi családsegítő szociális munkásait.  Enyém a hadvezéri pálca, / Mely megveré Napoleont!”– kiáltja a magát vezénylő tábornoknak képzelő bolond Arany János versében.

Vakcina-verseny

A 2021-es év 8. hetéig, azaz február végéig (kerekítve) egy millió egyszázezer adag, az EU hatóságai által engedélyezett oltóanyag érkezett Magyarországra, ennek a 30 százalékát azonban tartalékba helyezték; 176 ezer embert keleti vakcinával oltottak be, főképp a Kínából származó Sinopharmmal. Az oszlopdiagramm, amelyet Hadházy Ákos tette közzé, ezt ábrázolja:

Az Európai Unió egyik független intézménye, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) március 12-i adata szerint Magyarországon 100 felnőtt lakosra 25 adag, részben már felhasznált, részben raktárakban tárolt oltóanyag jut. Az Európai Unióban jelenleg ez a legjobb arány.

Persze ennek a mennyiségnek 35 százaléka főként kínai, illetve orosz vakcina, amely nem ment át az Európai Unióban kötelező engedélyezési eljáráson, a hosszabb távú hatásosságáról nincsenek laboratóriumi körülmények között ellenőrzött adatok. Ennek a 35 százaléknak a híján 16 adag oltóanyag jutna 100 lakosra. Franciaországban 15 adag jut 100 emberre, Németországban 14,9.  Az ECDC adata szerint március 12-én  Magyarországon a felnőtt lakosság 12 százaléka kapta meg az első oltást.

Ez nem rossz arány, de ennyinél éppenséggel többet is be lehetett volna adni nemcsak a 100 lakosra jutó 25 adagból, de még az Európai Unióban engedélyezett 16 adagból is.

Sokat oltunk, de nem eleget – a beérkezett vakcinák 65%-át sikerült eddig beadni

Az ország a „keleti” vakcinarendelések révén jól áll a beadott oltások számának tekintetében, de a meglévő vakcinák felhasználási sebességét illetően a lista végén kullog az EU-ban. Az Európai Járványügyi Központnak megküldött tagországi adatok alapján Magyarországon március 10-ig az országban lévő dózisok 65%-át sikerült eddig beadni.

A Sinopharm elölt vírusokat tartalmaz, ez a védőoltások előállításának régóta ismert módszere. A Magyar Állatorvosok Lapjának 2020. júniusi számában terjedelmes írás jelent meg egy kísérletsorozatról. A Covid 19-hez nagyon közel álló Sars-Cov-2 elnevezésű koronavírus gyakran betegít meg háziállatokat: a kutatók ez ellen a kórokozó ellen kerestek védőoltást, figyelembe véve természetesen a nemzetközi szakirodalomban megjelent nagyszámú cikket. Közleményükben ezt olvassuk:

„Noha a szövettenyészetben előállított, és kémiailag inaktivált vírusokat tartalmazó vakcinákat viszonylag könnyű előállítani, és sok vírus esetében ezek nagyon hatékonyak is, az így készült humán és állati coronavírus-vakcinák hatékonysága és ártalmatlansága (nem csak az elégtelen inaktiválással járó hibalehetőség miatt) sok esetben problémásnak bizonyult. Inaktivált sertés-coronavírus elleni vakcinák csak részleges védelmet adnak még homológ törzsek ellen is.”

Megkérdeztem a kutatócsoport egyik tagját, mi a helyzet most, és mi a véleménye a Sinopharm oltóanyagáról. Ezekre a kérdésekre nem tud válaszolni, felelte a kutató. A kísérlet-sorozat idején a Sinopharm oltóanyaga még nem létezett, ők csak azt vizsgálták, hogyan hat az inaktivált vírusból készített oltóanyag egy vírusra, amely közeli rokona a Covid 19-nek. Nem kizárt, hogy a kínai gyártó olyan adalékanyagot adott hozzá a vakcinához, amely megnövelte a hatékonyságát. Minderről nem sokat lehet tudni, hiszen a gyártó nem hozta nyilvánosságra az oltóanyag előállításának a dokumentációját.

Dr. Letoha Tamás: a kínai vakcina úgy működik, mint a gyermekbénulás elleni oltás

Miért késlekedhetnek a kínaiak a vakcina dokumentációjával, hogyan működnek a már engedélyezett oltóanyagok, van-e különbség köztük, milyen mellékhatásokra lehet számítani – többek között erről kérdeztük dr. Letoha Tamást. A kutatóorvos 2020 februárja óta részt vesz a koronavírus vizsgálatban.

A Sinopharm megrendeléséről és használatáról Magyarországon nem tudományos testület, hanem a kormány döntött. Orbán Viktor azt mondta, ha a kínai vakcinát három országban már sikerrel alkalmazták, és a három ország közül az egyik az Európai Unió tagja vagy tagjelöltje, akkor az Magyarországon is alkalmazható.

A tagjelöltként említett ország Szerbia. Déli szomszédunk a tagjelölti státust 2012-ben kapta meg, tényleges taggá leghamarabb 2028-ban válhat. A kínai oltóanyagot más országok mellett Algéria, Argentína, Belarusz, Bolívia, Paraguay, Törökország, Türkmenisztán, Venezuela használja, az unió tagjai és tagjelöltjei közül csak Magyarország és Szerbia. Az Európai Unió 446 millió állampolgárából, csak mintegy másfélmillió magyar lesz, akit kínai vakcinával oltottak be. Szerbiában már két millió ember kapta meg az oltást, köztük Újvidéken 120 ezer.

Ennek ellenére március 14-én délelőtt Ana Brnabić kormányfő azt jelentette be, hogy a járványhelyzet romlik (akárcsak Magyarországon), napi négyezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma, a szabadkai kórházban száz beteget kezelnek. Joggal jelent meg a Pannon RTV oldala március 15. alkalmából magyar kokárdával és a Most is összetartozunk! felirattal.

Világ magyarjai: Orbán mindenkit beolt!

A Portfolio március 2-i cikke szerint Magyarország három nyugati gyógyszergyártónál 9 és fél millió személy számára elegendő oltóanyagot kötött le. Magyarország népessége a KSH adata szerint 2021-ben 9 és fél millió fő ebből 18 éven felüli 8 millió, azaz a lekötött vakcina-mennyiség akkor is elegendő lenne a teljes felnőtt lakosság beoltásához, ha mindenki kérné az oltást. Mi indokolta tehát, hogy további 3,5 millió adag orosz és kínai vakcinát rendeltünk, egy millió 750 ezer ember beoltására?

Orbán Viktor persze készen volt a válasszal: be tudunk oltani 16,5 millió embert, a világ összes magyarját. Csakhogy az erdélyi magyarokat amúgy is oltják az uniós oltóanyaggal, a vajdaságiakat meg a kínaival.  A három, persze már rég felnőtt gyerekem közül kettő az Egyesült Államokban él, az első oltást már megkapták, a másodikat március végén kapják meg: az Orbán-féle magyaroltást aligha igénylik. Az Egyesült Államokban péntektől vasárnapig (12-től 14-ig) öt és fél millió embert oltotta be. Biden azt reméli, hogy május végére minden felnőtt amerikai megkaphatja az oltást, a Függetlenség napjára, július 4-re pedig megszűnhetnek a korlátozások.

A világ népességének ötöde felvásárolta a rendelkezésre álló vakcinák több mint felét

Jelenleg a koronavírus okozta helyzet egyetlen megoldásának a védőoltás tűnik. Azonban előállítása egy bonyolult és drága folyamat, ami hiába halad a vártnál jobban, még így is hosszú az út addig, amíg mindenkit védettnek lehet nyilvánítani.

Tudjuk, a Sinopharm  oltóanyaga drágább, mint a legtöbb nyugati vakcina. A Portfolio február 14-i cikkében, a The Lancet című tekintélyes brit orvosi hetilap nyomán azt közölte, hogy a Pfizer egy adagja 14 dollárba kerül. Az Európai Unióban engedélyezett oltóanyagok közül a Moderna a legdrágább, 31 dollár. A kínai vakcina ára ennek éppen a duplája, 62 dollár.

Vajon miért forszírozza Orbán kormánya a kínai vakcina importját, holott az sokkal drágább, mint az európai oltóanyagok. A hivatalos indokolás az, hogy a nyugati gyártók lassan szállítanak. Ez sajnos igaz, de Magyarország ellátottsága nyugati vakcinákból így sem rosszabb, mint akár Német-, akár Franciaországé. Az „oltakozás” elhúzódásának a legfőbb oka jelenleg a szervezetlenség, a zavaros nyilvántartási rendszer és az, hogy a központi állami szervek nem működnek együtt az „ellenzéki” önkormányzatokkal.

Rossz kínai, jó kínai

Az 1990-es években zsinórban toloncolták ki a Magyarországra legálisan érkezett kínaiakat, elszállításuk előtt még a kínai állam támogatásával létre hozott boltjaikat sem tudták felszámolni. Pintér Sándor országos rendőr-főkapitány drámai hangon beszélt a triádokról, a kínai bűnszervezetről, amely háromszáz éve veszélyezteti Nyugat-Európa biztonságát. 2011 júniusában viszont Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot indított, mert a rendőrség erőszakosan lépett fel a Tibetet Segítő Társaság aktivistáival szemben, akik tibeti zászlókkal tüntettek a kínai kormányfő budapesti látogatása ellen.

Az ombudsmani vizsgálat azzal is foglalkozott, hogy a Belügyminisztérium irányítása alatt működő Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal mondva csinált ürügyekkel beidézte a kínai kormányfői látogatás napján a Budapesten élő tibetieket.  (Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a hivatala még abban az évben az alapvető jogok biztosának a hivatalává változott – hisz állampolgári jogok nincsenek is -, az ombudsman jogköre pedig leszűkült.)

A Kína és a kínai oltóanyag iránti fideszes szerelem egyik kézenfekvő oka Brüsszel bosszantása. Ez persze főképp a hazai közönségnek szól, mert Brüsszelt olyan nagyon nem érdekli, hogy mivel oltatják magukat a magyarok.  („Cintányérral mulatnak már a szittyák” – írta Babits 1910-ben.) De azért nem veszélytelen ez a játék, hiszen két év hezitálás után csak kitessékelték Orbánékat az Európai Néppártból. Amikor ezeket a sorokat írom, még bizonytalan, hogy elfogadják-e a magyar Védettségi Igazolványt olyan okmánynak, amely bizonyítja, hogy tulajdonosa nem „hurcolja be” a koronavírust, mintha holmi iráni lenne. Remélem, hogy elfogadják, mert nem szeretném, ha honfitársaim a következő télen se mehetnének síelni a Grossglocknerre. De Orbán azért megérdemelné ezt az újabb taslit.

A másik kézenfekvő ok nyersen üzleti. A drágább vakcinát az állam vásárolja meg az adófizetők pénzéből. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter  a nyilvánosság elé tárta az orosz és a kínai vakcina beszerzésére vonatkozó szerződéseket. A Sinopharm szerződéséből kiderül, hogy egy adag ára 30 Euró plusz 5 százalék áfa, tehát valamivel még a The Lancet által megjelölt összegnél is több. A közvetítésre a Danubia Pharma kapott megbízást, a 24.hu portálon közzétett írás szerint a vásárlásra az állam 57 milliárd forintot utal át a közvetítő cégnek. A cég több tulajdonoson keresztül kapcsolatban áll azzal a céggel, amely darabonként 17 millió forintért szerzett be ezer lélegeztetőgépet Magyarország részére.

A gazdasági tényfeltárást Tompos Márton folytatta a facebook oldalán. A március 11-én közzétett írása szerint a szálak elvezetnek Geoffrey Taylorhoz, a híres-hírhedt off-shore királyhoz, akinek cégei fegyvert szállítottak Észak-Koreából Iránba és drogot Mexikóból szerte a világba. „A magyar állam keresve sem találhatott volna zűrösebb céget a kínai vakcinák megvásárlására” – írja tanulságként bejegyzése végén Tompos Márton.

Színjáték lehetett a kínai vakcinát beszerző, zavaros hátterű magyar cég tulajdonosváltása

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter váratlanul közzétette a Facebook-oldalán az orosz és a kínai vakcinák beszerzéséről szóló szerződéseket, amikről korábban azt sem voltak hajlandók elárulni, hogy kinél vannak.

Nekem volt egy harmadik hipotézisem, erről írtam a február 27-i blogomban. Sokan nem engedik, hogy kínai vakcinával oltsák be őket. Ezek a sor végére kerülnek, így az oltási folyamat akár az év végéig is elhúzódhat, a korlátozó intézkedéseket fenn lehet tartani, ez pedig lehetetlenné teszi, hogy az augusztusra tervezett előválasztás tömegmozgalommá formálódjék. Mert Orbán számára semmi sem veszélyesebb, mint egy hatékony ellenzéki összefogás, meg egy széleskörű, tömegeket megmozgató előválasztás.

Némelyek valószínűtlennek tartották a feltételezésemet. Tény, hogy a járvány harmadik hulláma sokakat megrémített: már nem akartak válogatni az oltóanyagok között, csak előbb kapják meg az oltást, mint a koronavírust. Most a járvány ismét előre törő szakaszban van. Nem tudjuk, hogy ez mennyivel hosszabbítja meg a szükséges korlátozó intézkedéseket, és nem tudjuk, mennyit tesznek még rá, hogy a korlátozásokat tovább is fenntarthassák.

De van egy negyedik lehetőség is: ez hosszabb távú, mint a jövő évi választás Magyarországon. Kína ma a világ első számú szuperhatalma, hatalmas hadsereggel. Láthatólag gyűjti maga köré az országokat, amelyeknek nemzetközi konfliktus esetén számíthat a támogatására. Orbán szeretne bekerülni ebbe a körbe: Kína nem fogja számon kérni rajta a jogállamot és a szabadságjogokat.

Az 1930-as évek közepén Magyarország a náci Németországhoz közeledett, onnan remélte Trianon revízióját. Jól számított: a bécsi döntések nyomán Magyarország jelentős területeket kapott vissza. Nagy sikere színhelyéről, Bécsből Teleki Pál mégis gondterhelten tért haza, és szemtanúk elmondása szerint beszédével inkább lehűteni igyekezett az ünneplésére összegyűlt tömeg lelkesedését. Aztán Németország benyújtotta a számlát, Teleki pedig öngyilkos lett. Pedig hol volt még az ötödik felvonás.

Viszonzatlan szerelem – semmi nem valósult meg az Orbánnak ígért kínai óriásprojektekből

Orbán Viktor gyakran emlegeti kormányának jó kínai kapcsolatait, és az úgynevezett „Keleti nyitás” politikájának fontosságát. A Brüsszel-ellenes szabadságharc közepette az uniót is előszeretettel bosszantja azzal, hogy hangsúlyozza: olyan gazdag és hatalmas illiberális barátai vannak, mint Peking. Eközben azonban a számok nem azt mutatják, hogy Kína valóban Magyarország segítségére sietne egy pénzügyi zavarban.

1994-től 1998-ig, mint országgyűlési képviselő az Interparlamentáris Unió magyar-kínai tagozatának alelnöke voltam. Nem sok dolgunk akadt, mindössze egyszer kellett ebéden vendégül látnunk a kínai Nagy Népi Gyűlés (így hívják Kína szocialista parlamentjét) külügyi bizottságának az elnökét. A Nimród étteremben elköltött étteremben a vendég pohárköszöntőt mondott. Sokkal jobban felkészült Magyarországból, mint mi Kínából. Megnézte a népsűrűségi adatokat, mondta. Összehasonlítva a kínai adatokkal megállapította, hogy Magyarországon elférne ötven millió kínai. Alelnök-társamnak, Balsai Istvánnak a torkán akadt a falat.

Lehet, hogy Orbán Viktornak jobban kellene tartania a kínai expanziós politikától, mint a Soros-tervtől. Szerény jelzésként a Nimród étterem már kínai tulajdonban van.

Kőszeg Ferenc

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Megosztás